Η Πρόεδρος της Αδελφότητος

Βιογραφικό σημείωμα Ουρανίας Λανάρα του Ανδρέου

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931. Τελείωσε το Οκτατάξιο Γυμνάσιο με το βαθμό «Άριστα» 20. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα Κλασσικό, Ιστορικό, Αρχαιολογικό και Γλωσσολογικό.

Έχει πτυχίο του Βαρβακείου Διδασκαλείου Μέσης Εκπαιδεύσεως με βαθμό Άριστα 10 (δέκα). Έχει πτυχίο Αγγλικής Γλώσσης του Πανεπιστημίου του Cambridge. Γνωρίζει και χειρίζεται τη Γαλλική και Γερμανική.

Όταν επέστρεψε στο Αγρίνιο, διορίστηκε ως καθηγήτρια στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, όπου ήταν μαθήτρια. Σταδιακά έγινε Γυμνασιάρχης, Λυκειάρχης και Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαιδεύσεως. Το 1982, όταν από την Πολιτεία καταργήθηκαν οι Γενικοί Επιθεωρηταί, αυτή συνέχισε το έργο της ως απλή καθηγήτρια, μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε το 1992.

Το 1980, με την προτροπή του μακαριστού επισκόπου Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κυρού Θεοκλήτου, ίδρυσε στο Αγρίνιο την Ορθόδοξο Φιλανθρωπική, Ιεραποστολική και Πολιτιστική Αδελφότητα «Αγία Φιλοθέη, η Αθηναία», με σκοπό να προσφέρουν όλες οι αφιερωμένες στο Θεό γυναίκες τη διακονία τους στην Εκκλησία και την κοινωνία.

Συγγραφικό έργο της Ουρανίας Λανάρα

Εξέδωσε τα εξής βιβλία και μελέτες:

  1. «Αθηνών και Σπάρτης Αγωγή» Αθήνα 1969

  2. «Υπεύθυνοι δια την αγωγή των παιδιών μας» Αγρίνιο 1979

  3. «O Faust του Γκαίτε: Υπαρξιακές Αναζητήσεις» Αγρίνιο 1980

  4. «Η αγωγή των παιδιών μας στους σημερινούς καιρούς» Αγρίνιο 1981

  5. «Το μέλλον των παιδιών μας» Αγρίνιο 1981

  1. «Ο Άνθρωπος, ο Αιώνιος Αναζητητής» Αγρίνιο 1983

  2. «Η Αυθεντία κύριος μοχλός της Αγωγής» Αγρίνιο 1984

  3. «Ασκραίος, το Μεγάλο Όραμα και Μήνυμα του Παλαμά» 1990

  4. «Η αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, δημιουργός και τροφός του νεωτέρου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» Αγρίνιο 1992

10. «Η Γυναίκα, Πηγή της Ζωής» Αγρίνιο 2007

11. «Οι δυο εκκλησίες Παναγία της Φοινικιάς και το ποίημα «Φοινικιά»

του Κωστή Παλαμά. Αγρίνιο 2010

12. Το σημαντικότερο έργο της είναι η τετράτομη «Παιδαγωγική Ανθρωπολογία» του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου», το οποίο συνέγραψε μαζί με τον αείμνηστο Βασίλειο Χαρώνη, Θεολόγο, τέως Επόπτη Μέσης Εκπαιδεύσεως. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Βραβεύτηκε στην πανηγυρική Συνεδρίασή της στις 24 Μαρτίου 1997, «ως το καλύτερο θεολογικό έργο της τελευταίας πενταετίας». Το βραβείο συνοδευόταν με έπαθλο 1.000.000 δραχμών, αθλοθετημένο από το «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας της Τήνου». Έργο ζωής, που χρειάστηκαν 16 ολόκληρα χρόνια, για να ολοκληρωθεί. Ο κάθε τόμος έχει 850 σελίδες περίπου. Μοναδικό στην Ελληνική και ξένη Βιβλιογραφία. Έχουν καταχωρηθεί 6.500 λήμματα αλφαβητικώς σε 350 θέματα.

13. Το ποιητικό της έργο εκδόθηκε με το ψευδώνυμο (Σελεστίνη Λ.) και τίτλο «Άσατε τω Κυρίω» το 1989, από τις εκδόσεις «Μέλισσα», Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης.

Κοινωνική της δραστηριότης

1. Είναι Πρόεδρος της Ορθοδόξου Φιλανθρωπικής Ιεραποστολικής και Πολιτιστικής Αδελφότητος «Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ».

2. Διευθύντρια επί σειρά ετών του Μαθητικού Οικοτροφείου Θηλέων Αγρινίου «ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ».

3. Πραγματοποιεί ωριαίες εβδομαδιαίες τηλεοπτικές εκπομπές στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Αγρινίου «Αχελώος Τ.V.» με τίτλο «ΦΩΝΗ της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ», το Σάββατο 7.30 μ.μ. περίπου, μετά τις ειδήσεις.

4. Πραγματοποιεί εβδομαδιαίες ραδιοφωνικές ομιλίες στον τοπικό Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας με θέμα «ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ», κάθε Πέμπτη 8-9μ.μ., και ανά τακτά διαστήματα, στον ίδιο Ραδιοφωνικό σταθμό στην εκπομπή «ΣΕΛΙΔΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ», την Κυριακή 8-9 μ.μ.

5. Πραγματοποιεί ομιλίες σε πόλεις και χωριά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στην Αθήνα και αλλού.

6. Διοργανώνει ημερήσιες και πολυήμερες προσκυνηματικές εκδρομές στους Αγίους Τόπους, Σινά, Αίγυπτο, Κωνσταντινούπολη, Αλησμόνητες Πατρίδες της Μικράς Ασίας, Καππαδοκία, Ευρώπη, Ρωσία κ.ά.